Korvaushoito – eroon tupakasta

nikotiininuuska ja muut korvaushoitotuotteet

Nikotiininuuska ja muut nikotiinikorvaushoitotuotteet ovat valmisteita, joiden päällimmäisenä ideana on korvata nikotiini, joka on totuttu saamaan joko tupakasta tai nuuskasta. Korvaushoitotuotteiden tarkoitus on lieventää vieroitusoireita, joita ilmenee tupakkatuotteiden käytön lopettamisen yhteydessä. Nikotiinikorvaushoitotuotteita käytettäessä veren nikotiinipitoisuus jää pienemmäksi ja muut tupakkatuotteista löytyvät haitalliset aineet kokonaan pois.

Mikäli olet harkinnut tupakoinnin tai nuuskan käytön lopettamista, tästä artikkelista löydät tietoa kaikista yleisimmistä nikotiinikorvaustuotteista.

Nikotiinipurukumi

Nikotiinipurukumia pidettiin pitkään suosituimpana keinona tupakoinnin lopettamisessa. Helppo saatavuus ja hyvä näkyvyys kaupoissa on ollut omiaan lisäämään nikotiinipurukumien suosiota, mutta niiden tehossa tupakoinnin lopettamisen keinona on kuitenkin valitettavan paljon toivomisen varaa. Tutkimusten mukaan vain reilu 10% nikotiinipurukumin avulla tupakoinnin lopettamista yrittäneistä on onnistunut lopettamaan.

Purukumia käyttäneet ovat valittaneet koostumukseltaan normaalia purukumia huomattavasti sitkeämmän nikotiinipurukumin aiheuttavan leukojen kipeytymistä ja siitä heijastuvaa päänsärkyä.

Nikotiinilaastari

Nikotiinilaastari ei toimi niinkään useiden muiden korvaushoitotuotteiden tapaan tupakan- tai nuuskanhimon hellittämisen pika-apuna, vaan nikotiinilaastari sisältää hitaasti vapautuvaa nikotiinia, joka helpottaa tupakkatuotteiden käytön lopettamisen jälkeen jyllääviin vieroitusoireisiin. Nikotiinilaastarin yleisimpiä sivuvaikutuksia ovat univaikeudet ja ihon oireileminen. Uniongelmat voivat tosin liittyä myös itse tupakoinnin lopettamiseen, sillä uniongelmat ovat hyvin yleinen vieroitusoire.

Nikotiinitabletit

Nikotiinitabletit ovat joko imeskelytabletteja tai kielen alle asetettavia tabletteja. Itse käyttö muistuttaa nikotiinipurukumin käyttöä, ilman purkan jauhamisen tyypillisintä riesaa, eli leukojen kipeytymistä. Tablettien vahvuus on samaa luokkaa kuin nikotiinipurkassa ja yksi tabletti vastaa yhtä 2 mg nikotiinipurukumia.

Suusumute

Suusumutteet ovat yksi uusimmista nikotiinikorvaushoitotuotteista. Nikotiinia sumutetaan suun limakalvoille aina tupakan- tai nuuskanhimon tullen. Sitä ei vedetä henkeen. Useimmat tupakoitsijat tarvitsevat yhden tai kaksi annosta noin puolen tunnin välein.

Inhalaattori

Inhalaattori on savukkeen tavoin kädessä pidettävä laite, josta imetään suuhun nikotiinihöyryä, joka imeytyy elimistöön suun limakalvojen kautta. Siitä ei siis ole tarkoituskaan vetää nikotiinihöytyä keuhkoihin tai henkitorveen, vaan pelkästään suuhun, joten oikea käyttötekniikka on tärkeä opetella. Inhalaattorin käytöstä aiheutuvia yleisimpiä haittavaikutuksia ovat huimaus, pahoinvointi, suun ja nielun kivut ja ärsyyntyminen ja nenän tukkoisuus.

Zonnic annospussit

Nuuskan käyttöä muistuttavat Zonnic annospussit saapuivat Suomen markkinoille loppuvuodesta 2016. Koronapandemian vaikutukset nuuskan tuontiin matkustusrajoitteiden myötä nostivat Zonnicin myyntiä melkoisesti. Huolimatta selkeistä puutteista Zonnicin tuotteessa, kysyntä jopa ohitti tarjonnan ja annospussit olivat useissa kaupoissa loppuunmyytyjä. Kysynnän kasvettua luonnollisesti myös muut valmistajat tarttuivat tilaisuuteen ja markkinoille onkin tullut kymmeniä uusia nikotiininuuskamerkkejä.

Nikotiininuuska

Nikotiininuuska on kasvattanut suosiotaan tupakoinnin lopettajien keskuudessa ja siitä onkin jo tullut suosituin nikotiinikorvaushoitotuote. Uusien valmistajien tuotekehityksen ansiosta etenkin nuuskan käyttäjät ovat saaneet todellisen vaihtoehdon nuuskalle. Toisin kuin Zonnicin jauhomaiset ja lähes huomaamattoman ohuet annospussit, esimerkiksi ICE nikotiininuuskapussit mallintavat perinteistä nuuskapussia niin pussin koon kuin suutuntumankin osalta erittäin hyvin. Jopa Suomessa kulttiasemaa nauttiva Odens nuuska on monella käyttäjällä joutunut taipumaan nikotiininuuskan edessä. Nikotiininuuskan tilaaminen netistä on helppoa ja voit tilata nikotiininuuskaa itsehoitotuotteena jopa kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän kerrallaan, 108 rasiaa, täysin laillisesti ja tullin ohjeistuksen mukaisesti. Kun olemme lukeneet erilaisia nikotiinipussit kokemuksia, selviää että nuuskaamisen tai tupakoinnin lopettaminen nikotiininuuskan avulla on onnistunut todella suurella joukolla.

nikotiininuuska suosituin korvaushoitotuote

Sähkötupakka

Sähkötupakka on sähköllä toimiva laite jolla höyrystetään sähkötupakan säiliössä olevaa nestettä. Käyttötavaltaan se mallintaa perinteistä tupakointia. Sähkötupakan käyttö yleistyi etenkin tupakoitsijoiden keskuudessa todella rajulla vauhdilla 2010-luvun puolivälissä ja olikin erittäin tehokas keino tupakoinnin lopettamiseen, kunnes uusi tupakkalaki rajoituksineen iski sähkötupakan käyttäjiin. Sähkösavukkeiden ja niiden käyttöön tarvittavien nesteiden etämyynti kiellettiin ja samalla myös kaikki muut makuvaihtoehdot paitsi mauton ja tupakan makuinen neste kiellettiin. Koska sähkötupakkatarvikkeita ei enää voinut tilata netistä, useat sähkötupakan avulla jo tupakoinnin lopettaneet palasivat takaisin pahimpaan mahdolliseen, eli takaisin perinteisen tupakoinnin pariin.

Mikä konsti sopii minulle?

Jos aloit miettimään sinulle sopivaa nikotiinikorvaustuotetta, onneksi olkoon! Olet jo selvästi oikealla suunnalla kohti tupakatonta elämää! Sopiva korvaushoitotuote löytyy varmasti, kun olet saanut otetuksi suurimman askeleen lopettamisessa ja tehnyt päätöksen lopettamisesta. Usein sopivan korvaushoitotuotteen löytämiseksi täytyy kokeilla useampia vaihtoehtoja ja sopivan löydyttyä palaset loksahtelevat kohdalleen kuin itsestään. Vahvojen nuuskien, kuten Siberia nuuskan käyttäjille pelkästään nikotiininuuska tarjoaa jo kymmeniä eri vaihtoehtoja korvaushoitotuotteen maun ja sopivan tuntuman suhteen.

Suuren suosion vuoksi suosittelemme ainakin kokeilemaan nikotiininuuskaa yhtenä vaihtoehtona, koska se vaikuttaa todella tehokkaalta tavalta ja on varmasti yksi vähiten haittoja aiheuttavista korvaushoitotuotteista. Pääsitpä eroon tupakoinnista nikotiinipussien tai -purukumin avulla, pääasia on se, että onnistut tavalla tai toisella.

Toivotamme onnea matkallesi kohti tupakatonta elämää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *