Sähkötupakka – vaaratontako?

Mistä on kyse?

Sähkötupakka eli sähkösavuke on sähköllä toimiva tekninen laite, jota käytetään vetämällä henkeen höyryksi kuumentunutta nestettä. Yleensä sähkötupakan kautta hengitetään nikotiinipitoista höyryä, mutta laitteisiin on saatavilla myös nikotiinittomia nesteitä. Sähkötupakan suurin ero perinteiseen tupakkaan on se, että sähkötupakkaa ei varsinaisesti polteta, eikä se myöskään sisällä tupakkaa. Koska sähkösavukkeen käytössä ei tapahdu palamista, ei se myöskään tuota karsinogeenejä ja muita haitallisia palamisyhdisteitä. Monet tupakoitsijat ovatkin käyttäneet sähkötupakkaa tupakoinnin lopettamisen tukena, niin sanottuna ”harm reduction” tuotteena. Lisätietoa sähkötupakasta löydät täältä.

Harm reduction

Harm reduction, eli vapaasti suomennettuna haittojen vähentäminen, on ollut tapetilla tupakoinnin lopettamiseen liittyen jo kauan. Haittojen vähentämisen periaatteena on vähentää tupakoinnin aiheuttamia riskejä käyttämällä vähemmän haittoja aiheuttavia vaihtoehtoisia tuotteita. Nikotiinituotteista perinteinen tupakka on ehdottomasti vaarallisin ja eniten riskejä aiheuttava tuote. Tupakoinnin on todettu liittyvän yli 20 sairauteen ja sillä on negatiivisia vaikutuksia lähes jokaiseen ihmiskehon elimeen. Keskimäärin tupakoitsijat menettävät noin 10 elinvuotta tupakoimisen vuoksi.

Onneksi nykypäivänä on saatu paljon uutta tietoa nikotiinista, sekä kehitetty monia vähemmän haittoja aiheuttavia vaihtoehtoja tupakoinnin sijaan. Esimerkkejä tupakointia vähemmän haitallisista nikotiinituotteista ovat mm. sähkötupakka, tupakattomat nikotiinipussit, nikotiinipurkat ja -laastarit.

Sähkötupakka hinta

Sähkötupakoita, kuten mitä tahansa elektroniikkaa, löytyy markkinoilta todella suuri valikoima ja hintahaitarikin on melkoisen suuri. Kannattaakin tutustua huolellisesti siihen, minkälainen sähkötupakka sopii sinulle parhaiten. Ensimmäisiä sähkösavukkeita hankkivat aloittelijat löytävät usein sopivaa aloituspakkausta 30–50 euron hintahaarukasta ja kokeneempien käyttäjien laitteet voivat maksaa jopa satoja euroja.

Sähkötupakka haitat

Haittojen kannalta sähkötupakan käyttäminen ei ole sataprosenttisen vaaratonta, mutta tupakointiin verrattuna kuitenkin huomattavasti vaarattomampaa. Asiantuntijoiden mukaan sähkötupakan terveysriskit ovat korkeintaan noin 5 % tupakoinnin aiheuttamista terveysriskeistä. Tupakoinnista johtuvat haitat aiheutuvat pääosin palamistuotteista kuten terva ja häkä. Koska sähkösavukkeissa ei tapahdu palamista ja tuote ei sisällä lainkaan tupakkaa, ovat sähkösavukkeet täysin vapaita näistä palamistuotteista.  Kun tutkimustietoa sähkösavukkeista on kertynyt, ovat useat terveystahot jo suositelleetkin tupakoinnin vaihtamista sähkötupakkaan.

Haittojen kannalta asian tekee hankalaksi se, että sähkötupakassa käytettäviä nesteiden ja eri makuaineiden yhdistelmiä on jopa kymmeniä tuhansia erilaisia. Keuhkovaurioiden vaara on aina olemassa, kun hengitetään toistuvasti sellaisia aineita ja kemikaaleja, joita ei ole tarkoitettu keuhkoihin. Lisäksi sähkötupakan pitkäaikaisvaikutusten arvioiminen on vielä lähes mahdotonta. Pitkäaikaiskäytön vaikutuksista voidaan kertoa varmuudella vasta vuosien tai jopa vuosikymmenien kuluttua, kun tutkimuksia varten on pystytty seuraamaan riittävän kauan säännöllisesti sähkötupakkaa käyttäneiden ihmisten terveyttä hitaasti kehittyvien sairauksien osalta.

Sähkötupakan tilaaminen

Sähkötupakkalaitteiden ja nikotiininesteiden etämyynti on ollut kiellettyä Suomessa 1.1.2017 lähtien. Et voi myöskään tilata tai vastaanottaa sähkösavukelaitteita, niiden osia tai nikotiininesteitä ulkomaalaisista nettikaupoista.

Sähkötupakka netistä

Kuten aikaisemmin mainittu, sähkötupakkalaitteita tai nikotiininesteitä ei saa hankkia tai vastaanottaa postitse, tavarankuljetuksena tai muulla vastaavalla tavalla. Tupakkalaissa sähkösavukkeella tarkoitetaan tuotetta, jonka avulla voidaan hengittää sisään nikotiinipitoista höyryä suukappaleen kautta sekä kyseisen tuotteen osia.

Sähkötupakkanesteet

Sähkötupakkaneste on sähkötupakassa käytettävä höyrystyvä neste, josta sähkötupakasta tuleva sisään hengitettävä höyry syntyy. Sähkötupakkanesteet koostuvat propyleeniglykolista, glyserolista ja eri aromeista. Luonnollisesti nikotiinipitoisessa nesteessä yhtenä ainesosana on myöskin nikotiini. Suomessa myytävissä nikotiininesteissä saa olla enintään 20 milligrammaa nikotiinia millilitrassa nestettä.

Sähkötupakka rajoitukset

Sähkötupakan, kuten muidenkin tupakkatuotteiden kanssa, on Suomessa tupakkalain alaisia rajoituksia:

Etämyyntikielto

Sähkötupakkalaitteiden ja nikotiininesteiden tilaaminen ja vastaanottaminen on tupakkalaissa kielletty. Sähkötupakkaa voidaan myydä Suomessa kaupoissa, kioskeissa, huoltoasemilla ja alan erikoisliikkeissä. Sähkötupakan ikäraja Suomessa on 18 vuotta.

Sähkötupakan makuainekielto

Suomessa myytävät sähkötupakkanesteet saavat olla ainoastaan joko maustamattomia tai tupakan makuisia. Kaikki muut tunnusomaiset maut ovat kiellettyjä.

Sähkötupakan käyttörajoitukset

Tupakkalaissa olevat tupakointikiellot koskevat perinteisen tupakan lisäksi myös sähkötupakkaa, eikä sillä ole mitään erityissääntöjä, jotka poikkeaisivat normaalin tupakan käyttämisestä. Jos tupakointi on jossain kielletty, se koskee aina myös sähkötupakkaa.

Maahantuontirajoitukset

Yksityishenkilö ei saa tuoda maahan nikotiininesteitä, joiden nikotiinipitoisuus ylittää 20 mg millilitrassa. Nikotiininestettä sähkösavukkeessa tai täyttösäiliössä, jonka pakkauksessa ei ole vaadittavia suomen- ja ruotsinkielisiä varoitusmerkintöjä, voi tuoda enintään 10 millilitraa. Alle 18-vuotias ei saa tuoda maahan mitään sähkötupakkatuotteita tai nikotiininesteitä.

Sähkötupakka tavallisen tupakan tilalle

Vaaratontako?

On sanomattakin selvää, että kaikkein haitallisin ja tappavin tupakkatuotteiden käyttömuoto on perinteinen savukkeiden polttaminen. Tupakoinnista aiheutuva savu sisältää erittäin paljon tunnettuja syöpää aiheuttavia karsinogeenejä ja muita haitallisia yhdisteitä. Tupakointi on haitallista koko keholle, mutta etenkin keuhkoille.

Sähkötupakkaan ja sen vaarattomuuteen liittyy epäilemättä paljon avoimia kysymyksiä. Pitkäaikaisvaikutuksien tuloksia on mahdotonta arvailla, ennen kuin jatkuvasta ja säännöllisestä käytöstä löytyy riittävästi tutkimustietoa. Varmaa kuitenkin on se, että tupakointiin verrattuna sähkösavukkeiden käyttäminen vähentää haittavaikutuksia ja riskejä vakaviin sairauksiin. Luonnollisestikin terveydelle paras vaihtoehto olisi olla täysin käyttämättä mitään tupakkatuotteita, mutta päästäkseen lopullisesti eroon tupakasta, on hyvä olla tietoinen tuotteista, joiden avulla voi helpottaa nikotiiniriippuvuuttaan ilman tupakoinnin haittavaikutuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *