Makukortit maustavat muutakin kuin elintarvikkeita

makukortit tupakan maustamiseen

EU tupakkatuotedirektiivillä kielletyt mentolisavukkeet ovat kadonneet kauppojen hyllyistä. Vuoden 2016 uusi tupakkalaki kielsi kaikki tupakan makuaineet, mutta suosittu mentolitupakka sai ainoana makuna kolme vuotta lisäaikaa, ennen kuin mentolisavukkeidenkin myynti oli lopetettava Suomessa. Markkinoille saapuikin hyvin pian makuainekieltojen jälkeen erilaiset makukortit, jotka kuitenkin yllätykseksi löytyvät kauppojen leivontaosastolta. Mitä nämä makukortit ovat ja ovatko ne todella tarkoitettu elintarvikkeiden maustamiseen?

Makukortit istuvat sopivasti savukerasiaan

Leivontahyllystä löytyvät makukortit ovat sattuneesta syystä juuri sopivia savukeaskin sisälle. Pieni ja ohut liuska livahtaa savukkeiden sekaan kuin itsestään ja niistä irtoaa makua ja tuoksua savukkeisiin. Näin ihmiset voivat maustaa itse savukkeensa, joiden ainoa sallittu maku on pelkkä tupakan maku.

Mentolisavukkeet olivat Suomessa todella suosittuja, kun noin 25 % suomalaisista tupakoitsijoista polttivat mentolisavukkeita. Mentolisavukkeiden käyttö oli Suomessa suositumpaa, kuin missään toisessa EU-maassa. Vaikka makukorttien käyttötarkoituksena mainitaan kuivaelintarvikkeiden maustaminen, ei kuitenkaan liene sattumaa, että hyvin useiden makukorttien yhtenä makuna on nimenomaan mentoli. Ice Cool Menthol, Pure Mint Menthol ja niin edelleen. Vaikka mentolin maku varmasti sopii myös moniin elintarvikkeisiin, lienee makukorttien pääasiallinen käyttökohde helposti tulkittavissa niin makujen kuin myös makukorttien koon ja muodon perusteella.

Makukortit – lisäksi myös makukapseleita

Makukorttien suosio on tuonut markkinoille myös muita maustamistapoja, jotka vaikuttaisivat sopivan mainiosti nimenomaan savukkeiden maustamiseen. Ennen mentolisavukkeiden kieltoa, kaupoista oli saatavilla useita savukemerkkejä, joiden perusmakuna oli tavallinen tupakan maku, mutta savukkeen sai maistumaan vaikkapa mentolille rikkomalla filtteriä napakasti puristaen sen sisältä löytyvän makukapselin. Makukapseli maustoi savukkeen välittömästi ja kuin taikaiskusta, tavallinen savuke maistuikin mentolisavukkeelta.

Makukortteja valmistavat yritykset ovat tuoneet markkinoille myös nämä kyseiset makukapselit, jotka voi itse asettaa savukkeen filtterin sisälle. Makukapselit, eli ”napsut”, myydään kynän näköisessä annostelijassa, jonka tuotekuvauksessa kerrotaan makukapselin asettamisen olevan hyvin helppoa annostelijan avulla.

Teet näppärästi kolon kynän päässä olevalla piikillä haluamaasi maustamiskohteeseen, syötä kapseli kynän toisen pään annostelijaan sisään ja tuuttaa tuotteeseen tämän jälkeen voit napsauttaa kapselin sormien välissä.

Lienee sanomattakin selvää, mitä tuotetta maustamiskohteella tarkoitetaan.

Makuaineet ja sähkötupakka

Myös sähkötupakan makuaineet kiellettiin Suomessa vuonna 2017. Myöskään sähkötupakan osalta makuainekielto ei kuitenkaan estä sähkötupakan käyttäjiä yhdistelemästä elintarvikemakuja maustamattomaan sähkösavukenesteeseen. Kun sähkötupakan myyntiin erikoistuneet liikkeet lisäsivät elintarvikemakuja valikoimaansa, tämä herätti valvovan viranomaisen kiinnostuksen. Vuonna 2018 Hämeen Sanomat uutisoi hämeenlinnalaisen sähkösavukkeiden myyntiin keskittyneen erikoisliikkeen saaneen 5000 euron uhkasakon, koska sähkötupakoissa käytettävien makuaineiden myyntiä ei ollut lopetettu. Lain mukaan erikoisliike saa myydä vähäisiä määriä myös muita tuotteita kuin niitä, joiden myyntiin kauppa on erikoistunut. Mutta makuaineiden oltua myynnissä erikoisliikkeessä, joka myy sähkösavukkeita, valvira tulkitsi makuaineiden olleen tarkoitettu nimenomaan sähkötupakassa käytettäviksi.

Makukortti tai makukapseli verkosta

Vaikka makukortteja löytyy lähes jokaisesta tavallisesta marketista ja kioskista, on makukorttien suosio poikinut myös asiaan vihkiytyneitä verkkokauppoja. Verkkokauppojen etuna on huomattavasti tavallisia marketteja suuremmat valikoimat ja edullisemmat hinnat. Esimerkiksi suosituimman makukortteja tarjoavan verkkokaupan makukortit.com valikoima muodostuu kymmenistä eri makukortti ja makukapseli vaihtoehdoista.

Suosituimmat maut ovat kuitenkin perisuomalaiseen tapaan menthol tai minttu, kuten niin monessa muussakin nikotiiniin liittyvässä tuotteessa Suomessa. Nikotiinipussit, nuuska, nikotiinipurukumi ja muut nikotiinikorvaushoitotuotteet sekä tupakassa käytettävät makukortit, kaikkia näitä yhdistää se, että suosituin maku Suomessa on menthol.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *