Tupakointi vähenee ja korvaushoidon suosio kasvaa

Tupakointi on vähentynyt Suomessa

Tupakointi on vähentynyt Suomessa tasaiseen tahtiin jo vuosien ajan. Edelleen tupakoivista yli puolet haluaisi lopettaa tupakoinnin ja hieman yli kolmasosa on yrittänyt lopettaa tupakoinnin. Kasvanut lopettamishalukkuus näkyy nikotiinikorvaushoitotuotteiden myynnissä.

Tupakoinnin lopettamisen apuvälineenä käytettävien nikotiinikorvaushoitotuotteiden myynti on kasvanut viimeisen viidentoista vuoden aikana yli kolminkertaiseksi. Nikotiinituotteiden myynti vapautui elintarvikekauppoihin ja kioskeihin vuonna 2005 osana lääkelain uudistusta. Myynnin vapauduttua nikotiinia sisältävien itsehoitolääkkeiden myynti alkoi kasvamaan rajua vauhtia, ja nikotiinituotteista tuli nopeasti Suomen eniten myyty itsehoitotuote, nikotiinikorvaushoitotuotteiden ohitettua jopa kipulääke ibuprofeenin myyntimäärät.

Miksi nikotiinikorvaushoito on niin suosittua?

Nikotiinikorvaushoidon tarkoituksena on korvata nikotiini, jonka tupakoitsija on tottunut saamaan savukkeista tai nuuskan käyttäjä nuuskasta. Korvaushoitotuotteet lieventävät vieroitusoireita ja oikein valittu nikotiinikorvaushoitotuote voi jopa yli kaksinkertaistaa mahdollisuudet tupakoinnin lopettamisen onnistumisessa.

Tupakointi on lukemattomien sairauksien riskitekijä ja aiheuttaa pelkästään Suomessa noin 5000 kuolemaa joka vuosi. Tunnetuin tupakoinnin aiheuttama sairaus on keuhkosyöpä, ja arvioiden mukaan noin 90 % keuhkosyövistä on tupakoinnin aiheuttamia. Suomessa noin joka kolmas syöpäkuolema aiheutuu tupakoinnista.

Nuuskan käyttämistä on pidetty tupakointia ”terveellisempänä” vaihtoehtona, mutta myös perinteisen nuuskan aiheuttamat haitat ovat valtavia. Nuuskassa on noin kolmekymmentä syöpävaarallista ainetta ja nuuskan aiheuttamat haitat yleisterveyden kannalta tärkeälle suunterveydelle ovat merkittäviä.

Koronapandemian aikana tupakoinnin lopettamisesta on tullut entistäkin tärkeämpää, sillä tupakoinnin on todettu olevan merkittävä riskitekijä vakavaan koronatautiin sairastumiselle.

Suosituin keino tupakoinnin lopettamiseksi
Nikotiinipussit ovat Suomen suosituin keino tupakoinnin lopettamiseksi

Tupakkayhtiöiden strategiana haittojen vähentäminen

Vuonna 2018 yksi maailman tupakkajäteistä, British American Tobacco, kertoi investoivansa merkittävän summan, noin 2.5 miljardia dollaria, ”Harm Reduction” eli mahdollisesti vähemmän haittoja aiheuttavien nikotiinituotteiden kehittämiseen. Haittojen vähentäminen tarkoittaa sitä, että tupakkayhtiöt kehittävät yhä enemmän nikotiinituotteita, jotka eivät sisällä lainkaan tupakkaa ja tuotteiden käyttäminen tapahtuu ilman palamista. Esimerkiksi sähkösavukkeet ja tupakattomat nikotiinipussit ovatkin kasvattaneet suosiotaan nopeasti.

Nikotiinipussit ovat jo nousseet Suomen suosituimmaksi korvaushoitotuotteeksi

Tupakattomien nikotiinipussien suosio on kasvanut Suomessa räjähdysmäisesti. Nikotiinipussi on nuuskan tapainen pussi, mutta ilman tupakkaa. Siksi sen käyttö ei värjää hampaita tai aiheuta pahanhajuista hengitystä kuten perinteinen ruotsalainen nuuska. Pussi on perinteiseen nuuskaan verrattuna myös kooltaan pienempi.

Nikotiinipussi on käytössä huomaamaton ja moni onkin aluksi löytänyt nikotiinipusseista helpotuksen esimerkiksi lentomatkoille ja työpaikalle, jossa tupakointi ei ole sallittua, ja onnistunut samalla lopettamaan tupakoinnin kokonaan.

Koronapandemian iskiessä moni tupakoinnin lopettamista harkinnut suomalainen sai tarvittavan lisämotivaation lopettamisyritykseensä kasvaneen terveysuhan vuoksi. Nikotiinikorvaushoitotuotteiden myynti kasvoi nopeasti ja nikotiinipussit Suomen markkinoille tuonut Zonnic myytiin loppuun useista kaupoista. Myös nikotiinipussien tilaaminen ja matkustajatuonti on kasvanut ennennäkemätöntä vauhtia.

Nikotiinipussit verkosta helposti ja nopeasti

Suomen suosituimpien korvaushoitotuotteiden, nikotiinipussien, tilaaminen netistä Suomeen on täysin laillista tietyin, Suomen Tullin määrittelemin edellytyksin. Nikotiinipussi ei saa sisältää tupakkaa ja tuotteen nikotiinipitoisuuden on oltava alle 4 mg annospussia kohden. Tuotteen täytyy myös tulla ETA-alueelta Suomen rajojen ulkopuolelta, että se lasketaan itsehoitotuotteeksi. Esimerkiksi Yhdysvalloista nikotiininuuskaa ei voi tilata, koska se määritellään lääkeaineeksi.

Usein nikotiininuuskapurkeissa ei ole edes mainittu nikotiinipitoisuutta. Tiedon puute altistaa kuluttajan turhalle riskille. Kuluttaja saattaa tietämättään tilata liian korkealla nikotiinipitoisuudella varustettuja nikotiinipusseja ja syyllistyä lääkeainerikkomukseen.

Vastuullinen verkkokauppa opastaa ja suojaa asiakastaan varmistamalla tilauksen laillisuuden. Esimerkiksi suosittu Nikotiinipussit.com -sivusto toimii ETA-alueen sisällä eikä salli laillisen maksimimäärään ylittämistä tilatessa. Suomessa itsehoitotuotteen 3kk:n käytön maksimirajaksi on määritelty 108 rasiaa.

Vahvojen nikotiinipussien tilaaminen on räjähtänyt käsiin

Nikotiinipussit.comin edustaja kommentoi vahvojen ja siten Suomessa laittomien nikotiinipussien saapumista markkinoille seuraavasti:

Suomen tullin antamista lausunnoista selviää huolestuttava asia: liian vahvojen nikotiinipussien tilaamisesta avataan rikostutkintoja päivittäin. On siis selvää, että useat verkkokaupat tarjoavat valikoimassaan myös Suomessa kiellettyjä, liian vahvoja tuotteita.

Jokaisen nikotiinipusseja Suomeen tilaavan henkilön kannattaa muistaa, että yli 4 milligrammaa nikotiinia annospussia kohden sisältävät nikotiinipussit ovat Suomessa lääkereseptin vaativia tuotteita ja tilaamalla näitä tuotteita ilman lääkereseptiä, tilaaja syyllistyy automaattisesti lääkerikokseen.

Nikotiinipussit.com ei halua missään tapauksessa altistaa asiakkaitaan tällaisen riskin alle. Tilaamalla nikotiinipussit.com verkkokaupasta, voit aina olla varma tilauksesi laillisuudesta niin tuotteiden kuin tilausmäärienkin osalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *