Sähkötupakka ja nikotiininuuska jyräävät tupakoinnin lopettamisessa

sähkötupakka ja nikotiininuuska auttavat eroon tupakasta

Eurooppalainen kuluttajajärjestö ETHRA (European Tobacco Harm Reduction Advocate) on julkaissut kesäkuussa 2021 eurooppalaisia nikotiinituotteiden käyttäjiä koskevan kyselytutkimuksen. Yli 35 000 eurooppalaista nikotiinintuotteiden käyttäjää koskeva tutkimus on kautta aikojen ensimmäinen. Tulokset puhuvat selkeää kieltä niin sanotun ”Harm Reduction” -ajattelun suuresta kasvusta Euroopassa. Sähkötupakka ja nikotiininuuska ovatkin loistavia esimerkkejä harm reduction -tuotteista.

Tutkimuksen kysely toteutettiin vuoden 2020 lopussa ja siinä kartoitettiin erilaisten nikotiinituotteiden käyttöä Euroopassa. Kyselyssä selvitettiin kuinka monen eurooppalaisen nikotiinituotevalinta on esimerkiksi sähkötupakka tai nikotiininuuska, ja minkälainen motivaatio Euroopassa on tupakoinnin lopettamiseen. Mitkä ovat tupakoinnin lopettamisen esteet ja onko tupakoinnin lopettamisessa onnistuttu.

Kyselyssä haluttiin myös selvittää, onko tupakoinnin lopettamisen esteenä Euroopassa vaihtoehtoisten nikotiinituotteiden sääntely, kuten esimerkiksi Suomessa käytössä oleva sähkötupakkanesteiden makuainekielto. Kyselyssä saatiin vastauksia 37 tuhannelta eurooppalaiselta nikotiinituotteiden käyttäjältä.

Nikotiininuuska ja Harm reduction

Harm reduction, eli haittojen vähentäminen, on erittäin tehokas tapa tupakoinnin lopettamiseksi. Useat tutkimukset kertovat, että itse nikotiini ei ole syöpää aiheuttava aine ja sähkötupakka onkin ollut suosittu tapa tupakoinnin lopettamisen apuvälineenä. Koska sähkötupakka ei myöskään varsinaisesti polta sähkötupakkanesteitä, ei sähkötupakkaa käytettäessä myöskään synny palamisyhdisteitä, jotka ovat tupakoinnin aiheuttamien haittojen kärkipäätä. Samaan tapaan myös nikotiininuuska, verrattuna perinteiseen tupakkaa sisältävään nuuskaan, on huomattavasti vähemmän haitallista, sisältäen vain puhdasta nikotiinia ja luonnollisia maku- ja täyteaineita.

Kyselyn tulokset

Kyselyn tuloksia lukiessa silmiinpistävintä on se, että yli 27 000 vastanneista oli jo lopettanut tupakoinnin. Sähkötupakka, nikotiininuuska ja perinteinen nuuska olivat kyselyyn vastanneiden keskuudessa suosituimmat vaihtoehtoiset nikotiinituotteet tupakoinnin sijaan. Lähes 85% sähkötupakkaa lopettamisen apuvälineenä käyttäneistä tupakoitsijoista oli onnistunut lopettamaan tupakoinnin. Tämä on merkittävä luku, sillä esimerkiksi nikotiinipurukumilla tupakoinnin lopettaminen onnistuu noin 9–14 prosentilla yrittäjistä.

Nuuskan ja nikotiininuuskan osalta vastaava onnistumisprosentti oli noin 74 prosenttia, joka on myöskin todella vaikuttava lukema. Yli 90 prosenttia sähkötupakkaa käyttäneistä ja 75 prosenttia nuuskan ja nikotiininuuskan käyttäjistä kertoi nimenomaan haittojen vähentämisen ja sitä kautta terveyden parantamisen olevan syy näiden tuotteiden käyttöön tupakoinnin sijaan. Harm reduction -ajattelumallin lisäksi syitä vähemmän haitallisien nikotiinituotteiden käyttöön olivat tuotteiden tupakkaa halvemmat kustannukset, saatavuustekijät ja sähkötupakan osalta sen säätömahdollisuudet.

Tupakointi on silti edelleen liian suosittua

Perinteinen tupakointi on kuitenkin vielä nikotiinituotteiden ykkönen Euroopassa. Ajattelu tupakointia kohtaan on kuitenkin jo menossa parempaan suuntaan. Useissa maissa tupakkalaki on kiristynyt vuosien varrella ja nuoret eivät koe tupakointia enää läheskään niin houkuttelevana kuin aikaisemmin.

ETHRA:n kyselyssä lähes 70 % niistä kyselyyn vastanneista, jotka tupakoivat kyselyn aikana, vastasivat haluavansa lopettaa tupakoinnin, mutta kokivat tupakoinnin lopettamiselle olevan useita esteitä. Yksi eniten esiin nousseista esteistä tupakoinnin lopettamiselle oli vähemmän haitallisten nikotiinituotteiden hankala saatavuus, kuten Ruotsia lukuun ottamatta voimassa oleva nuuskan myyntikielto.

ETHRA:n kyselytutkimuksesta uutisoi Suomessa Vapers Finland Ry.

Nikotiininuuska nousee todelliseksi haastajaksi

Nuuskan tuonti Suomeen ja moneen muuhun maahan on tarkoin rajoitettua. Nikotiininuuskaa sen sijaan voi tuoda – ja mikä parasta – nikotiininuuskan tilaaminen netistä on myöskin täysin sallittua, tietyin reunaehdoin.

Mikäli nikotiininuuska on nikotiinipitoisuudeltaan enintään 4 mg, se täyttää itsehoitolääkkeen määritelmän. Itsehoitolääkkeeksi luokiteltavaa nikotiininuuskaa voi tuoda matkustajatuontina ETA-alueelta Suomeen jopa vuoden käyttöä vastaavan määrän kerrallaan.

ETA-alueella sijaitsevista verkkokaupoista taas voit tilata nikotiininuuskaa kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän, joka tarkoittaa esimerkiksi markkinajohtaja nikotiinipussit.com verkkokaupan suosituinta ICE Frost nikotiininuuskaa peräti 108 rasiaa kerrallaan. Voit katsoa tullin ohjeistuksen nikotiininuuskan tilaamiseen TÄSTÄ.

Kun tilaat nikotiininuuskaa luotettavalta ja kotimaiselta nikotiinipussit.com markkinajohtajalta, voit olla varma, että kaikki kaupan tuotteet ovat täysin laillisia itsehoitotuotteita ja kauppa myös huolehtii, ettet voi ylittää kertatilausmäärää edes vahingossa.

Nikotiininuuska onkin todellinen harm reduction -tuote, jonka avulla jo tuhannet Suomalaiset ovat päässeet eroon tupakasta ja perinteisestä nuuskasta. Nuuskasta on tunnistettu kymmeniä syöpävaarallisia aineita, kun taas ICE nikotiininuuskan ainesosaluettelo on vaikkapa Odens nuuskaan verrattuna todella mukavaa luettavaa:

  • Luontaiset kuidut (E460)
  • Suola
  • Ksylitoli
  • Happamuudensäätöaine (E501)
  • Kosteuden sitoja (E1520)
  • Nikotiini
  • Luontaiset aromit
  • Säilöntäaine (E211)
  • Emulgointiaine (E415)

Siinä kaikki, ei tupakkaa eikä siten myöskään tupakan kasvatuksessa ja viljelyssä käytettyjä myrkyllisiä kasvi- ja hyönteistuhoaineita. Nikotiininuuskan suutuntumaa, eli porausta, saadaan säädettyä tuotteen pH-arvoa muokkaamalla, joten vaikka nikotiinia on perinteiseen nuuskaan verrattuna kovin vähän, sen tuntuma on hyvin samanlainen kuin perinteisessäkin nuuskassa.

Jos sähkötupakkaa koskevat rajoitukset ovat haitanneet sen avulla tupakasta tai nuuskasta erossa pysymistä, nikotiininuuska voi hyvinkin olla se vaihtoehto, jonka avulla pääset lopullisesti eroon tupakasta haittoja vähentäen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *