Uusi tupakkalaki 2021 – mikä muuttuu?

uusi tupakkalaki 2021

Suomen Sosiaali- ja terveysministeriö esittää jälleen muutoksia tupakkalakiin. Huhtikuun lopussa lausuntokierrokselle lähteneestä esitysluonnoksesta löytyy useita kiristyksiä tupakkalakiin. Lausuntokierros kestää kesäkuun seitsemänteen päivään saakka ja uusi tupakkalaki astuu voimaan ensi vuoden alussa. Nuuskan osalta kaikki pysyy ennallaan ja nuuskan tuonti Suomeen on edelleen sallittua omaan käyttöön, mutta kaikenlainen välittäminen eteenpäin kiellettyä.

Muutoksia myyntipakkauksiin

Esitysluonnoksen mukaan tupakkatuotteiden ja vastaavien tuotteiden myyntipakkaukset yhdenmukaistetaan, eivätkä ne saa erottua merkinnöiltään toisistaan. Tämä poistaisi tupakka-askeista esimerkiksi bränditunnukset ja logot. Tuotepakkausten yhdenmukaistamisella haetaan myyntipakkausten houkuttelevuuden ja pakkauksien markkinointikäytön estämistä. Tuotepakkauksiin liittyvä sääntely tulisi voimaan vuoden 2023 alusta.

Maut ja tuoksut kuriin

Nykyään vain savukkeita ja kääretupakkaa koskeva, tunnusomaisten tuoksujen ja makujen kielto, laajennetaan koskemaan kaikkia tupakkatuotteita. Näin ollen myös tuotteet, joilla on tarkoitus saada aikaiseksi tupakkatuotteelle tunnusomainen maku tai tuoksu, kiellettäisiin myös. Käytännössä tämä tarkoittanee kieltoja niin sanotuille makukorteille, joilla on onnistuttu saamaan esimerkiksi mentolin maku savukkeisiin, sen jälkeen, kun mentolisavukkeiden myynti kiellettiin Suomessa. Tunnusomaisten makujen ja tuoksujen käyttö sähkösavukkeiden nesteissä pysyy edelleen kiellettynä.

Terassitupakointi tiukemmaksi

Tupakkalaissa säädettyä sisätilaa tullaan laajentamaan. Nykyään tupakointi terasseilla on mahdollista, jos terassilla on katto ja kaksi seinää. Uusi tupakkalaki tuo tullessaan sen, että tupakointi olisi mahdollista vain terasseilla, joissa on esimerkiksi kaksi seinää ilman kattoa tai korkeintaan katto ja yksi seinä. Sisätiloja koskeva määritelmä tulisi voimaan vuoden 2024 alusta.

Yleisillä paikoilla tupakointi

Esityksen mukaan tupakointi kiellettäisiin jatkossa yleisillä uimarannoilla ja leikkikentillä. Tämä on varmasti tervetullein muutos mitä uusi tupakkalaki tuo tullessaan. Myös sisätilojen uusi määritelmä muuttaisi esimerkiksi sen, että useimpien bussipysäkkien katokset katsottaisiin uuden lain mukaan sisätiloiksi, ja näin niissä tupakointi tulisi myös kielletyksi.

Mitä tupakkalain muutoksilla haetaan?

Tupakointikieltojen laajentamisella haetaan tietenkin ihmisille, etenkin pienille lapsille, suojaa passiivisen tupakoinnin haitoilta. Vaikka monelle tuntuukin täysin itsestään selvyydelle, ettei esimerkiksi leikkipuistoissa tupakoida, valitettavan usein tähänkin näkyyn vielä törmää. Lisäksi tupakointikieltojen lisääminen eri julkisilla paikoilla vähentää tupakoinnista aiheutuvaa roskaamista ja siitä syntyviä ympäristöhaittoja.

Savuton Suomi 2030

Suomalainen tupakkalaki ja sen muutokset tähtäävät siihen, että tupakkatuotteiden käyttö loppuisi Suomessa vuoteen 2030 mennessä. Tämä on kunnianhimoinen, mutta samalla äärimmäisen hyvä ja tärkeä tavoite, ja onkin ilo huomata, että etenkin nuorison keskuudessa tupakointi on jo vähentynyt huomattavasti, eikä sitä varsinkaan pidetä enää millään tavalla ”siistinä juttuna”.

Nikotiiinikorvaushoito avuksi

Nikotiinikorvaushoitotuotteet ovat loistava väline helpottamaan omaa matkaasi kohti Savuton Suomi -tavoitetta. Korvaushoitotuotteet lieventävät vieroitusoireita ja samalla pääset eroon kaikista tupakkatuotteiden haitallisista aineista. Suosituimpia korvaushoitotuotteita on erittäin helposti saatavilla ja voit jopa tilata nikotiinipusseja netistä suoraan kotiisi.

Mikäli olet harkinnut tupakoinnin lopettamista ja haluat tietää lisää erilaisista korvaushoitotuotteista, löydät lisätietoa aiemmasta blogistamme ”Korvaushoito – eroon tupakasta”.

Muista, että tupakoinnin lopettamisesta on vain ja ainoastaan hyviä seurauksia, ja päätös lopettamisesta, niin vaikealta kuin se aluksi saattaakin tuntua, on luultavasti yksi elämäsi parhaista päätöksistä.

Onnistutpa lopettamisessa sitten nikotiininuuskan, sähkötupakan, nikotiinipurukumin tai pelkästään raudanlujan tahtosi avulla, pääasia on se, että lopettaminen onnistuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *